Civieltechnisch Advies & Management

 

InVra Plus

Visualiseren

Visualisaties in het algemeen zijn een instrument om draagvlak te vergroten. Het is een manier om een natuurgetrouwe omgeving te creëren. Hiermee heeft men de mogelijkheid om toekomstige situaties, levensecht nabootsen. Met andere woorden een project gaat er levensecht uitzien! Het proces van visualiseren is opgebouwd uit meerdere stappen. Vaak wordt het ontwerp uitgewerkt in Autocad naar een definitief ontwerp of voorlopig ontwerp. Hiervoor zijn meerdere programma’s beschikbaar zoals Revit en Autocad Civil 3D. Autocad is zeer geschikt voor het uitwerken van technische 2D tekeningen en sinds een paar jaar ook voor 3D modelleren. Elk software pakket heeft zijn voor- en nadelen. InVra plus gebruikt Autocad voor technische tekeningen en het omzetten naar een ander software pakket is niet nodig.

 

In Autocad wordt een 3D model gemaakt van de bestaande en nieuwe situatie. Na het importeren van een 3D model in 3Ds Max design kan men materialen maken en vervolgens toekennen aan vlakken en solide objecten. Belichting en schaduwwerking zijn een essentiële deel van renderen. Vooral de belichting en licht effecten zorgen voor ambiance in de visualisatie. Renderen en verfijnen van het 3D model is een complex proces die met huidige computersystemen steeds minder complex en daarmee ook goedkoper wordt.

 

Renderen is het genereren van een digitale afbeelding uit een driedimensionaal model met behulp van de computer. Het model is een beschrijving van objecten en de eigenschappen daarvan in een strikt gedefinieerde taal of datastructuur. Het bevat informatie over de geometrie, de belichting, de schaduw en de eigenschappen van de objecten. Door de toenemende complexiteit van computergrafieken sinds de jaren '70 is renderen steeds meer tool op zich geworden. Renderen kost ongelofelijk veel tijd en InVra plus is in het bezit van een kleine renderfarm. Een renderfarm is een high performance computer systeem, gebouwd om computer-gegenereerde beelden te maken.

 

Vanuit verschillende camera posities kunnen diverse varianten worden uitgewerkt. Ook maken we simulaties van dag en nacht, in combinatie met bestaande en toekomstige verlichting. Daarnaast kan het effect van auto's met verlichting worden gevisualiseerd. In combinatie met verlichting kan men bepaalde gebieden onder de aandacht brengen en een veilige sfeer creëren. Voor de bestaande situatie kan gebruik worden gemaakt van foto's waarmee een 3D model wordt gemaakt. Er zijn echter steeds meer nieuwe ontwikkelingen die dit mogelijk maken, zoals de scan met een drone of met een 3D scan vanuit aantal vaste punten. De ontwikkelingen in de wereld van de animatie staan niet stil.

 

Na het modelleren en renderen van een 3D model is er ook de mogelijkheid een animatie te maken. Tijdens de ontwerpfase kunnen visualties helpen om keuzes te maken voor bijvoorbeeld verkeerskundige problemen, ruimte indeling en waterhuishoudingMet een animatie kan men een beter gevoel krijgen van de toekomstige situatie. Daarnaast is de animatie geschikt om te toetsen of en hoe groenvoorzieningen tot uiting komen in bijvoorbeeld een binnenstad of woonwijk. 

Hoofdmenu