Parkeren op een primaire zeekering. Dat mag je niet vaak. Toch hebben we het voor elkaar gekregen bij het Eemshotel en het MuzeeAquarium in Delfzijl. 

Voor wat betreft het ontwerp waren twee aspecten van belang; het waterschap moet groen licht geven voor wat betreft de waterveiligheid en de gemeente voor de gebruiksvriendelijkheid. En dat is gelukt. Maar ook over de fasering van de realisatie moest goed worden nagedacht. De bereikbaarheid van het Eemshotel en het MuzeeAquarium moest zo min mogelijk te lijden hebben. 

Het hernieuwde MuzeeAquarium trekt veel bezoekers en die moeten wel ergens kunnen parkeren. Maar ook tijdens de bouwfase moest parkeren voor zowel het museum als het Eemshotel gegarandeerd worden. Bij de verlegging van de dijk en de verbouwing van het MuzeeAquarium is een groot aantal parkeerplaatsen tijdelijk vervallen. Ook werd de oude parkeerplaats van het voormalige verkeerspark aan de Kustweg verwijderd. 

Duurzaamheidsgedachte

Met de vrijkomende materialen hiervan zijn tijdelijke parkeerplekken voor zowel het museum als het Eemshotel en tijdelijke camperplekken aangelegd. Zo kon ook tijdens de bouw het “gewone leven” doorgaan. Op de plek van de tijdelijke gecombineerde parkeervoorziening is uiteindelijk de nieuwe parkeerplaats voor bezoekers van het MuzeeAquarium en toekomstige strandgasten gekomen. Het hergebruik van materialen heeft voor veel CO₂-besparing gezorgd. Het gebruik van grasbetonkeien die ingestrooid zijn met schelpen en het gebruik van een slijtlaag van schelpen dragen bij aan het strandgevoel. 

Ook aan de medewerkers en bezoekers die op de fiets komen is gedacht. Want wanneer pak je eerder de fiets? Als je fiets droog en veilig staat, zo blijkt uit onderzoek. Dat heeft het MuzeeAquarium straks goed voor elkaar. Dat het oog ook wat wil, dat zie je aan alles bij het MuzeeAquarium. Het beplantingsplan van de tuin verbeeldt bijvoorbeeld de rimpeling van de zeebodem. Ook de gecombineerde fietsenstalling en bergruimte moesten in het plan worden geïntegreerd. Deze krijgt dezelfde uitstraling met hout als de sanitairunits en de brug die nog aangebracht worden.

Parkeerplaatsen Eemshotel

Ook het enige hotel-boven-zee in Nederland is nu weer klaar voor alle extra aanloop die Marconi Buitendijks zal genereren. Met het oog op duurzaamheid is voor deze parkeergelegenheid gekozen voor waterdoorlatende grasbetonkeien. Die zorgen ook voor een groen aanzicht, omdat er beplanting doorheen kan groeien. Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd door de laadvoorziening voor elektrische auto’s. Zoals de hoteleigenaar zei: ‘De vernieuwing is zeker een ommekeer voor het hotel geweest. We gaan hier weer nieuwe geschiedenis schrijven.’ Daar sluiten we ons graag bij aan. 


Neem contact met ons op

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons Cookiebeleid.