Leuk weetje; het nieuwe strand in Delfzijl is ontstaan op kantoor bij InVra plus! 

Er was natuurlijk al een strandje, maar dat is door de aanleg van het nieuwe strand ruim vertienvoudigd. Strandgasten hebben nu bijna 20.000 m² om hun handdoek uit te spreiden (of om een kuil te graven, naar gelang je voorkeur). Het oorspronkelijke idee was dat er een strand in de Eems zou worden aangelegd. Omdat die locatie een Natura 2000 Gebied is, kon daar geen toestemming voor worden verkregen. Gelukkig zijn we niet voor een gat te vangen. Wij zijn op zoek gegaan naar een mogelijkheid om het strand toch aan te leggen. Zo is het idee ontstaan om de dijkverbetering -die nog niet was uitgevoerd- binnendijks te verleggen. Samen met het waterschap en de gemeente is dit uitgewerkt tot een uitvoerbaar plan. Daardoor kon de primaire zeekering tijdelijk worden doorbroken.

Techniek

Een strand is meer dan een bult zand. De dijkverlegging heeft een aantal jaren tijd gekost omdat het bestaande gebied vrij gemaakt moest worden van bestaande bebouwing, kabels en leidingen en funderingen. Om de zetting te versnellen is verticale drainage aangebracht. Dat bracht met zich mee dat er een volledige dieptedetectie op Niet Gesprongen Explosieven moest plaatsvinden, bij dit project stond het grootste aantal materieelstukken tegelijkertijd voor dieptedetectie opgesteld in Nederland. In de tussentijd is het gebied nog gebruikt als festivalterrein tijdens DelfSail en heeft Kensington er een optreden gegeven. Hierna is er ongeveer 100.000 m³ zand aangebracht als voorbelasting. En dat was nodig. Op sommige plekken heeft er meer dan een meter zetting plaatsgevonden. De voorbelasting is uiteindelijk omgevormd tot de primaire zeekering. 

Kers op de taart 

Natuurlijk moet er ook geflaneerd worden. De laatste hand wordt gelegd aan een boulevard waar ruimte komt voor tijdelijke horeca. Ook worden sanitaire voorzieningen aangelegd. Tot slot worden het Loodsmonument en de Wapperkunst weer teruggeplaatst. Het Ede Staal monument krijgt verderop op de dijk weer een nieuwe plek. Wordt het Bon Bini Delfzijl of toch gewoon het Stadsstrand Marconi? Hoe het nieuwe strand ook in de volksmond gaat heten, een aanwinst is het zeker. 

Samen kom je tot meer 

InVra plus heeft van idee tot en met de begeleiding van de uitvoering in teamverband gewerkt. Tijdens de dijkverlegging was een nauwe samenwerking met het waterschap en het uitvoeringsteam van de combinatie Ommelanderdiek. InVra plus heeft het gehele technisch management, contractmanagement, financieel management en projectbeheersing uitgevoerd. Daarnaast hebben wij de ontwerpen, bestekken, ramingen, berekeningen en onderzoeken uitgevoerd om de plannen van de gemeente mogelijk te maken. Ook hebben wij de vergunningen aangevraagd en de contracten en ontwerpen van het waterschap getoetst.


Neem contact met ons op

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring krijgt. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons Cookiebeleid.